KURCZAK Z PIECZARKAMI

  • Kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na mniejsze filety w następujący sposób: odkroić polędwiczkę, następnie filet przekroić pionowo na dwie połówki. Grubszą połówkę przekroić jeszcze wzdłuż na 2 cieńsze części.
  • Mięso rozbić tłuczkiem na jednakową grubość, ok. 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz paprykami. Wymieszać z łyżką oleju i obtoczyć w mące.
  • Pieczarki umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę. 
  • Rozgrzać patelnię z olejem, włożyć filety kurczaka, smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony na większym ogniu. Wyjąć na talerz.
  • Na tę samą patelnię włożyć cebulę i delikatnie ją podsmażyć, następnie dodać pieczarki oraz masło i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 – 4 minuty, aż pieczarki lekko się zrumienią.
  • Włożyć z powrotem mięso na patelnię i wsunąć je pomiędzy pieczarki. Trzymając danie na ogniu wlać bulion i zagotować.
  • Dodać koperek oraz śmietankę, delikatnie przemieszać składniki potrząsając patelnią. Gotować przez ok. 1 – 2  minuty aż sos zgęstnieje.