PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA Z CEBULĄ I PIECZARKAMI

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Kiełbasę wysmarować mieszanką musztardy i 1 łyżki oliwy. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić na plasterki. Włożyć na dużą patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Smażyć przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając.
  • Dodać umyte, osuszone i pokrojone na półplasterki pieczarki i mieszając smażyć razem przez ok. 3 minuty aż składniki się zeszklą i trochę zmiękną. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  • Wyłożyć do naczynia z kiełbasą. Na dno wlać piwo lub wino, nakryć folią aluminiową (niekoniecznie szczelnie) i piec przez 45 minut, następnie zdjąć przykrycie, przemieszać pieczarki z cebulą i piec jeszcze przez kolejne 45 minut bez przykrycia. W razie potrzeby piec jeszcze kilka lub kilkanaście minut dłużej aż kiełbasa ładnie się zrumieni.