PRZYGOTOWANIE
- W większym garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać opłukanego i pokrojonego na półplasterki pora i chwilę razem podsmażać.
- Dodać obraną i startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Mieszając co chwilę smażyć przez około 5 minut.
- Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Znów podsmażać przez ok. 5 minut. Dodać listki z rozmarunu jeśli go używamy.
- Wlać gorący bulion i zagotować. Filet pokroić w kosteczkę i wrzucić na gotujący się bulion. Sprawdzić doprawienie solą i pieprzem i gotować pod przykryciem przez około 10 minut.
- Dodać umyte i pokrojone na plasterki pieczarki i gotować przez ok. 5 minut. Dodać rozdrobniony serek topiony i mieszać aż się rozpuści.
- Odstawić zupę z ognia, dodać posiekaną natkę oraz śmietankę. Podawać z pieczywem. Można posypać szczypiorkiem.